
Grande loge De Bucarest
Despre Dumnezeu si Religie
Un Mason este obligat, prin calitatea sa, sa se Supună Legii morale, si dacă înțelege bine Arta, el nu va fi niciodată un stupid ateu, nici un libertin nereligios.
Dar deși în vremurile vechi Masonii au fost obligați în fiecare tara sa fie de religia acelei tari sau națiuni, oricare ar fi fost aceea, acum gîndim ca este mai oportun sa-i obligam doar la acea Religie asupra căreia toți oamenii sunt de acord, lăsîndu-le opiniile lor deosebite, ceea ce înseamna a fi un Om bun și iubitor de adevăr, sau Om de onoare si cinstit, indiferent de denumirile sau convingerile religioase prin care ei se pot deosebi.
Masoneria devine Centrul de Uniune și mijlocul de a concilia adevărata prietenie intre persoane care altfel ar fi trebuit sa rămînă veșnic despărțite una de alta
Despre Maeștri, Supraveghetori, Calfe și Ucenici Orice diferențiere intre Masoni se bazează doar pe valoarea reala și meritul personal, caci doar asa pot fi mai bine slujiți Lorzii, și sa nu fie făcuți de rușine Frații, nici sa nu fie disprețuita Arta Regala.
De aceea nici un Maestru sau Supraveghetor nu va fi ales pe motiv de vîrsta, ci pentru meritele sale. Este imposibil de a descrie în scris aceste lucruri; fiecare Frate trebuie, la locul sau, sa fie atent si sa le învețe într-un mod specific acestei Fraternitati.
Candidații trebuie sa știe doar ca nici un Maestru nu trebuie sa ia un Ucenic, dacă atunci cînd este preocupat suficient de el, si doar dacă acesta este un tînăr perfect, neavînd în corpul sau nici un handicap sau defect care il pot face incapabil de a învață Arta, de a-și servi Lordul Maestrului sau si de a fi făcut un Frate si, apoi, la vremea potrivita, Calfa, după ce a servit numărul de ani cerut de către tradiția tarii. El trebuie, de asemenea, sa fie descendentul unor părinti onești, caci doar dacă e calificat astfel, el poate fi înălțat la Onoarea de a fi Supraveghetorul si apoi Maestrul Lojii, Marele Supraveghetor și, în cele din urma, Marele Maestru al tuturor Lojilor, după meritele sale.
Nici un Frate nu poate deveni Supraveghetor pana cînd nu a fost Calfa, nici Maestru, pana cînd nu a îndeplinit funcția de Supraveghetor si Mare Supraveghetor pana cînd nu a fost Maestrul unei Loji. Mare Maestru nu poate deveni decît dacă înaintea alegerii sale a fost Calfa.
Pentru îndeplinirea în condiții mai bune, mai ușoare si mai onorabile a funcției sale, Marele Maestru are Puterea de a-și alege propriul sau Locțiitor al Marelui Maestru care trebuie sa fie sau sa fi fost înainte Maestrul unei Loji obisnuite și are Privilegiul de a îndeplini orice trebuie sa îndeplinească Marele Maestru ales, afara de cazul în care numitul Ales ar fi prezent, sau isi interpune Autoritatea sa printr-o Scrisoare.
Acestor Conducători si Administratori, Supremi si subordonați, ai Străvechii Loji trebuie sa li se dea ascultare în funcțiile respective pe care le îndeplinesc de către toți Frății, conform Vechilor Îndatoriri și Reglementari, cu toată umilința, venerația, dragostea si agerimea
Despre conducerea Meșteșugului la lucru Toate Masonii trebuie sa muncească în mod onest în zilele lucrătoare, astfel incat sa poată trai onorabil în zilele sfinte.
Trebuie respectate si zilele stabilite de către Legea tarii sau confirmate prin Tradiție.
Cel mai cu experienta dintre Calfe trebuie sa fie ales sau pus in funcția de Maestru sau Supraveghetor al Lucrării Lorzilor si va fi numit Maestru de către cei care lucrează sub el.
Meșteșugarii trebuie sa evite folosirea unui limbaj trivial, sa nu se adreseze unul celuilalt prin expresii nepoliticoase, ci sa se numeasca intre ei Frați sau Tovarăși. Ei înșiși trebuie sa se comporte curtenitor atît in interiorul, cat si in afara Lojii.
Maestrul care este conștient de posibilitățile sale trebuie sa înfăptuiască Lucrarea Lorzilor într-un mod cat mai responsabil posibil si sa administreze bunurile ei ca si cum ar fi ale sale proprii. De asemenea, el nu trebuie sa plătească nici unui Frate sau Ucenic mai mult salariu decît ar merita acesta in mod real.
Atat Maestrul cat si Masonii, primind într-un mod just salariile lor, trebuie sa fie fideli Lordului si să-și sfîrșească munca lor într-un mod onest, indiferent dacă primesc un supliment sau o simbrie zilnica. De asemenea, sa nu se socotească pentru munca un supliment acolo unde se obișnuiește sa se socoteasca o simbrie zilnica.
Nimeni nu trebuie sa invidieze un Frate pentru prosperitatea lui, nici sa nu-l înlocuiască sau sa-l scoată de la lucru dacă acesta este capabil sa il duca la bun sfarsit caci nici un om nu poate sfîrși la fel de bine, in folosul Lorzilor, lucrul altcuiva, exceptînd cazul cînd el ar fi cunoscut in totalitate intențiile si dificultățile pe care le-a întîmpinat cel care l-a început.
Cînd o Calfa este ales Supraveghetor al Lucrării sub Maestru, el trebuie sa fie fidel atît fata de Maestru, cat si fata de Calfe si este dator sa supravegheze Lucrarea cu grija, in folosul Lorzilor, în absenta Maestrului, iar Frații sai trebuie sa-i dea ascultare.
Toti Masonii trebuie sa primească supuși salariile lor, la Lucrare, fără sa murmure sau sa se revolte si sa nu-și abandoneze Maestrul pana cînd Lucrarea nu s-a sfîrșit. Un Frate mai tînăr trebuie sa fie instruit în munca pentru a preveni ca el sa strice materialele din lipsa de cunoaștere și pentru ca dragostea frățeasca sa crească și sa dureze. Toate uneltele folosite in munca trebuie sa fie aprobate de către Marea Loja.
Nici un Meșteșugar nu trebuie sa fie folosit la Lucrarea propriu-zisa a Masoneriei și nici nu trebuie ca Francmasonii sa lucreze, fără a exista o necesitate urgenta, împreuna cu aceia care nu sunt liberi și nici nu trebuie ca ei sa-i invete pe Lucrători si pe Masonii neacceptați asa cum ei ar trebui sa învețe un Frate sau un Tovarăș
